24 Temmuz 2011 Pazar

Ve Barselona'ya Uçuyoruz.

Yolculuğuz sorunsuz başladı. Fkata aktarmadaki zaman aralığı ksa olması sebebiyle (50dk) biraz panik yaşadık. Ama sorunsuz olarak Barcelona uçuşunu tamamladık. Ve Barcelona'dayız..


Hava alanından şehir merkezine ulaşım gayet kolay ve 3 alternatifiniz var. 1 ncisi standart taxi (şehir merkezine taxi'nin karın ağrısı siestası ıvır zıvır etkenlerine denk gelmemek koşuluyla 25-30 euro). Eğer ben zenginim kardeşim paraya pula önem vermem diyorsanız binin taxi ye verin adresi götürsün. Yok eğer ben ekonomik olmam gerekiyor kıt kanaat geldik diyorsanız diğer 2 seçeneği kullanın. Bunların en kolay olanı bence Aerobus'lar. Mantığı bizim havaş sistemi gibi. Barcelonada 2 adet terminal var. Terminal 1 ve Terminal 2 her ikisindende aerobuslar mevcut. Kişi başı 5.30euro ya sizi Catalunya Meydanı'na kadar götürmekteler. Aerobus'lara ulaşmak için havaalanı içinde otobüs işaretlerini takip etmeniz yeterli. Otobüslere binmeden önce nakit parada verebilirsiniz hemen duraklarında (havaalanı içinde) kredi kartı ile alabileceğiniz makinelerde var. Çünkü nakit verecekseniz 20 euro fazlasının kabul etmiyorlar. Son seçenek biraz aktarmalı, havaalanı içinden shuttle'lar var bunlarla tren istasyonuna, burdan tren istasyonuna ve Barselona'da Plaça de Espana Tren istasyonuna, oradanda metro ile istediğiniz noktasına gidebilirsiniz Barcelona'nın.


Aerobus'a bindik ve Catalunya meydanındayız. İlk önerim. El Corte Ingles denen bir mağazaları var bizim YKM Boyner gibi baya büyük. Bu Catalunya Meydanında Aerobus'tan indiğinizde kafanızı döndürerek baktığınızda görebileceğiniz bir mekan veya bina. Oraya giderek information kısmından bir şehir haritası alın. Ücretsizdir ve tüm Barselona'yı gösteren bir harita olmasına karşın, gezilip görülebilecek yerler hakkında bilgi vermekte. Ayrıcada Barcelona metrosunun bir haritası var. Elinizde bu harita varken metro, otobüs, tramvay gidemeyeceğiniz yer yoktur.


Metro haritasından bahsedeyim biraz, sistem gerçekten kolay. Metro haritasını önünüze koyduğunuzda bakmanız gereken şey hangi tarafa gideceğim. Metro istasyonlarında hatların ilk durakları ve son durakları ile yönlendirilirsiniz. Caalunya meydanı neredeyse bütün metro hatlarının geçtiği noktadır. Tek Line5 Lacivert hat buradan geçmez. Geçip geçmemesi önemli değil metroya nerden binerseniz binin metrodan inip o istasyondaki başka bir metroya binebilir bunu birçok kez tekrarlayabilirsiniz. Yanlışmı gittiniz geri dönebilirsiniz. Bu yüzden sonderece kolaydır rahat olun. Barcelona'nın tarihini ve kültürünü gezecekseniz metro süper. Bu yüzden metro bileti alırken tavsiyem T10 almanız. T10 nedir gerçek adını bilmemekle ben ticket 10 diyorum. Bunun fiyatı 8.35 euro'dur. Bu biletle 10 defa metroya binebilirsiniz. Multiperson'dır. 2 veya daha fazla kişi  bu bileti kullana bilir. Diğer seçeneklerde günlük abonmanlar var 2 günlük var vs vs ama bunlar tek kişinin kullanmasına yöneliktir. Bir istasyonda bileti geçirdiniz turnike açıldı ve bileti geçmesi için arkadaşınıza verdiniz, işte onunda bileti kullanıp geçebileceği tek seçenek T10 dur. Diğerlerinde bunu yapamazssınız turnikeler açılmayacak ve geçemeyen arkadaşınız yeni bir bilet alacaktır. Biletiniz bitse bile yanınızdan ayırmayın metro içinde yapılacak bir kontrolde bileti gösteremezseniz 50 euro gibi bir cezası var. BamBam 5 defa Barcelona'ya gitti fakat hiç kontrol yapıldığını görmedi. Tek bir biletin fiyatıda unutmadan söyleyeyim 1.45 euro. T10 ile yaklaşık 6 euro kar edersiniz.


Barcelona'da Paral-lel metro istasyonuna 20 metre uzaklıkta Hotel Auto Hogar isminde 2 yıldızlı bir otel tuttum booking.com'dan 3 gecelik fiyatı 180 euro iki kişi için. Daha önceki yazımda söylemiştim. Otelin önemli olan kısmı gece uyuyacağınız bir yatak, ucuz olması, ve merkezde olması. Bu otel yeri itibari ile bana baya hitap etti. Çünkü La Ramblas çaddesine yürüyerek 8 dakikada ulaşabiliyordum. Metro ayağımın dibinde çanta valiz taşıma derdi yok. Bu açıdan güzeldi fakat otelde odalar arası öyle bir yalıtım yapmışlarki sanki duvar yok. Tek handikapı buydu otelin çok gürültü duyuyordunuz.


Gelelim gezilip görülecek yerlere...


La Ramblas Caddesi çok renkli bir cadde. bu caddede barselona hiç bir zaman uyumuyor. Gün sürekli dönüyor ve yine hareketli yine hareketli. Cadde üzerinde sokak sanatlarının envai çeşidi bulunmakta. Ressamından, dansçıcına, evsizlerin bile topladıkları metal Coca cola, bira kutularından yaptıkları küllük motosiklet vs vs bunların yapımını izleye bilir satın alabilirsiniz. Canlı heykel gibi duran sanatçıları göreceksiniz meleğinden uzaylısına kovboyundan donkişotuna kadar birçok sanatçı bozuk paralarını önlerindeki yerlerine atmanız karşısında canlanacak resim çektirebileceksiniz. Bu cadde üzerinde birçok restourant mevcut fakat baktığınızda bu restourantlarda oturanların hiçbiri ispanyol değil. Çünkü turistlere yönelik fiyatlar biraz kakafoni. Tavsiyem ara sokaklara korkmadan dalın, ispanyolları takip edin local restourantları tercih edin. Hem daha fazla yer daha fazla lezzet bulabilirsiniz ve yarı fiyatına yemeğinizi yiyebilirsiniz. Örneğin La Ramblas caddesi üzerinde Orient Otelin önündeki yerde yerseniz 3 adet tapas'ı bir kapta getirirler yanında bir pizza veya paella seçebilirsiniz ödeceğiniz miktar 10 euro civarındadır. Fiyat güzel gibi ama yanında bir bira alayım derseniz bir biraya 12 euro verirsiniz haberiniz olsun biz verdik siz vermeyin.


La Ramblas Caddesine Colon'dan girdiğinizde Liceu metro istasyonuna gelmeden sağ tarafta bir meydan bulunur Plaça de Reial. Buraya gençler takılmaktadır sanırım üniversiteli gençlik diyelim. Buradaki restourantlar bile La Ramblas caddesi üzerindekilerinin yarı fiyatı gibidir. Daha ekonomiktir.


Barcelona ve Flamenco: Barcelona için demiyorum ama ispanya'ya geldiyseniz bir flamenko gecesine gitmelisiniz. İnternetten araştırıp bakarsanız rezervasyonla çalıştıklarını görürsünüz. Tercih meselesidir flamenco gösterileri yemekli olabilir, sadece soft drink alabilirsiniz. En ucuzu yaklaşık 25-30 euro arasında değişebiliyor sadece soft drink ve izleme. 2 kişi 60 euro ve yaklaşık bir matinesi diyeyim 90 dakika sürüyor. Size önerim flamenco için yine locallerin gittiği yerleri bulmanız. Üst paragrafta yazdığım Plaça de Reial içine girip kime sorsanız gösterir Cafe Royale. Salı günleri Flamenco vardır. Giriş ücretsizdir yediğinizi içtiğinizi verirsiniz hepsi bu. Bir bira 5 euro bilginize.


Futbol hastaları için; Camp Nou
Futbol'dan anlayan bir adam değilim ama gelişlerimde bir defa gittim. İçine ve müzesine girmedim, etrafında bir yürüyüş yaptım benim için okadardı. Bence maça gidilmiş olsa daha mantıklı. 2007 yılında görevli geldiğimde Barcelona'ya ben gitmedim ama arkadaşlarım gitti maça. Maç biletini 18 euro'ya aldıklarını hatırlıyorum. Sanırım derbi olmayan normal bir maçtı. 2004 Yılında Madrid'te bir maça gidelim dedik. Real madrid-Vallencilla maçı vardı birde derbi maçıymış oyıl için korkunç fiyatlardaydı biletler gidememiştim. :-)  


Temple de La Sagrada Familla
Görülmesi gereken bir yapı bizce. Yani barcelona'ya geldiğinizde görmeden gitmeyin. 1800'lü yıllardan beri yapımı devam etmekte. Nasıl olacağını düşünürseniz herhalde bittiğini göremeyiz gibime geliyor. Ama sokaklarda ve yakınlarında bitmiş halini gösteren proje üzerinden çizimleri mevcut bakabilirsiniz. İçine girmek ücretlidir, erken gitmenizi tavsiye ederim çünkü sırayı görünce emin olun girmekten vazgeçersiniz. Yanılmıyorsam giriş 12 euro. Grup olarak gidilirse sayısını hatırlamıyorum indirimi mevcut.


Nasıl gidilir; tüm gidiş yollarını Catalunya meydanıdan anlatacağım. Catalunyada'dan giden hat yoktur. :-)) Farketmez. Catalunyadan L3 hattının Trinitat Nova istikametine giden kısmından binin ve Diagonal metro istasyonunda inin ve metronun içinden çıkmadan L5 Hattının La Segrara yönüne giden tarafını takip edin ve binin, zaten 2 durak sonra ineceğiniz durak sagrada famillia. Kısaca metro nasıl takip edilir bunuda anlatmış olduk. Bundan sonra Barcelona'nın istediğiniz heryerine gidebilirsiniz.


Museu Picasso ve Catedral
Picasso müzesini ve Catedral'i görmeden dönmeyin. Yine Catalunyadan L3 hattı (Yeşil) Trinitat Nova istikameti ve Passeig de Gracia metro istasyonunda inip yine dışarı çıkmadan L4 Hattı (Sarı) La Pau istikametine giden metroya binip Jaume1 istasyonunda iniyoruz. Buradan kalabalığı takip edin Museu Picasso'ya götürecektir. İndiğiniz Metro istasyonundan yaklaşık 100 metre ileride bir ara sokak başlangıcındadır. Catedral ise gittiğiniz yolun tam tersidir.


Parc Güell
Gaudi; bu ismi Barcelona'da çok görür ve duyarsınız. Gaudi olmasaymış herhalde Barcelona bugünkü şekliyle olmazmış. Görülmesi gereken yerlerden biri Parc Güell.
Nasıl gideriz; Catalunya'dan L3 Trinitat Nova istikameti ve Lesseps'te iniyoruz. Metro istasyonundan çıktığınızda şantiyeler göreceksiniz bunlar hava alanına gidecek olan L9 Metro hattının çalışmalarıdır. Belki 2012-2013 yıllarında sadece metro ile ulaşabileceksiniz hava alanına. Neyse şantiyelerden herkezin gittiği yönde gidin. :-) emin olun ispanyol olmayanalar Parc Güell'e gidiyorlar. Yapmanız gereken tabela takip etmek. Eğer tabelaları takip ederseniz çok yorulacağınıza emin olun. Size tavsiyem tabelaları takip edin ve gözünüz sokaklarda sol tarafa bakar olsun. Nezaman yukarı tırmanan yürüyen merdivenler görürsünüz o sakağa sola dönün. Bu yürüyen merdivenlerden çıktığınızda Parc Güell'in üsttarafındaki girişe gelirsiniz. Ama yorulmazsınız. İnişi ise normalde gelmeniz gereken yoldan yapın. Birşey kaybetmiş olmazsınız.


Yoruldum.. daha sonra devam edeyim.. Kaldığım yerden devam edeceğiz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder